Możesz zatrzymać używanie swoich rozmów do uczenia AI, wyłączając odpowiednie ustawienie w menu prywatności każdego chatbota. Możesz też w dowolnym momencie usunąć zapisaną historię czatów. W celu całkowitego usunięcia danych każda firma oferuje formalny proces składania wniosku.
Firmy AI domyślnie zbierają Twoje rozmowy. Większość ludzi nigdy nie zmienia tych ustawień — co oznacza, że ich czaty mogą być używane do uczenia przyszłych modeli AI bez ich wiedzy. Dobra wiadomość jest taka, że każda z głównych usług ma sposób, by to wyłączyć, a proces nie jest skomplikowany. Ten przewodnik przeprowadza Cię przez to usługę po usłudze.
Zrozum, z czego rezygnujesz
Są trzy różne rzeczy, którymi możesz zarządzać niezależnie od siebie, i warto znać tę różnicę przed rozpoczęciem — łatwo je pomylić.
Pierwsza to historia czatów: czy Twoje rozmowy są w ogóle zapisywane na Twoim koncie. Wyłączenie tego oznacza, że czaty znikają po każdej sesji — nic nie jest przechowywane.
Druga to pamięć między rozmowami (ChatGPT nazywa to Pamięcią): zdolność chatbota do zapamiętywania faktów, które powiedziałeś w jednej rozmowie, i wykorzystywania ich w innych, niepowiązanych czatach. To jest niezależne zarówno od historii, jak i od uczenia — możesz mieć wyłączoną historię i włączoną pamięć, albo odwrotnie.
Trzecia to uczenie AI: czy Twoje zapisane rozmowy — lub fakty zapamiętane przez pamięć — są używane do doskonalenia modelu dla wszystkich innych. Nawet jeśli zostawisz włączone i historię, i pamięć, możesz zrezygnować z tego, by były one używane do przyszłego uczenia.
Wyłączenie jednej z tych rzeczy nie wyłącza pozostałych, a usunięcie rozmowy z własnego konta niekoniecznie oznacza, że zniknęła z modelu, który już się na niej wytrenował (więcej o tym w kroku dotyczącym pełnego usunięcia danych, poniżej). Możesz wyłączyć jedną z tych trzech rzeczy, wszystkie albo żadną. Ten przewodnik obejmuje wszystko.
Wyłącz uczenie w ChatGPT
Otwórz ChatGPT i kliknij ikonę swojego profilu lub inicjały w lewym dolnym rogu, a następnie wybierz Ustawienia. Przejdź do sekcji Kontrola danych. Zobaczysz przełącznik oznaczony mniej więcej jako „Ulepszaj model dla wszystkich" — wyłącz go. Gdy ten przełącznik jest wyłączony, OpenAI nie będzie używać Twoich przyszłych rozmów do uczenia modeli AI. Rozmowy sprzed wprowadzenia tej zmiany mogły już zostać wykorzystane.
To ustawienie dotyczy Twojego konta na wszystkich urządzeniach. Nie musisz powtarzać tego osobno na telefonie.
Usuń historię czatów w ChatGPT
Na tym samym ekranie Ustawienia → Kontrola danych poszukaj opcji usunięcia historii czatów. Możesz usunąć wszystkie rozmowy naraz lub przejść do listy czatów i usuwać je pojedynczo.
Usunięcie historii eliminuje te rozmowy z Twojego konta i z kolejki uczenia OpenAI. Nie usuwa wzorców już włączonych do wcześniej wytrenowanych modeli.
Jeśli chcesz zachować kopię czatów przed usunięciem, skorzystaj z opcji Eksportuj dane na tym samym ekranie — OpenAI wyśle Ci e-mailem plik do pobrania.
Wyłącz Pamięć ChatGPT
Historia czatów i pamięć brzmią podobnie, ale to dwie różne rzeczy. Przejdź do Ustawienia → Personalizacja → Pamięć. Znajdziesz tam dwa osobne przełączniki: Odwołuj się do zapisanych wspomnień (konkretne fakty, o które wyraźnie poprosiłeś ChatGPT, żeby zapamiętał — że jesteś wegetarianinem albo piszesz pracę magisterską) oraz Odwołuj się do historii czatów (ChatGPT samodzielnie wychwytujący wzorce z wcześniejszych rozmów, bez Twojej prośby o zapamiętanie czegokolwiek).
Wyłączenie obu powstrzymuje ChatGPT przed wykorzystywaniem czegokolwiek z poprzednich rozmów w nowych czatach. Na tym samym ekranie możesz przejrzeć i usunąć poszczególne zapisane wspomnienia albo wyczyścić je wszystkie naraz — to osobna czynność od usuwania historii czatów z kroku 3.
Gemini i Copilot mają podobną funkcję personalizacji, oddzieloną od historii i od uczenia — ale dokładna nazwa i lokalizacja przełącznika zmienia się między aktualizacjami, więc najpewniej jest sprawdzić ustawienia personalizacji lub profilu w usłudze, z której korzystasz.
Zrezygnuj z uczenia w Google Gemini
Przejdź na myaccount.google.com i zaloguj się, jeśli to konieczne. Kliknij Dane i prywatność w lewym menu. Przewiń w dół, znajdź Aktywność aplikacji Gemini i kliknij. Stamtąd możesz całkowicie wyłączyć Aktywność aplikacji Gemini, co powstrzymuje Gemini przed zapisywaniem Twoich rozmów i uniemożliwia Google ich używanie do doskonalenia produktów AI. Możesz też ustawić harmonogram automatycznego usuwania — na przykład automatyczne usuwanie aktywności Gemini po 3 miesiącach.
Jeśli korzystasz z Google Workspace (konto służbowe lub szkolne), administrator może kontrolować część tych ustawień i mogą one wyglądać inaczej.
Usuń swoją aktywność Gemini
Nadal w sekcji Aktywność aplikacji Gemini kliknij Zarządzaj aktywnością. Przejdziesz do widoku zapisanych rozmów Gemini. Możesz usuwać poszczególne czaty lub wybrać zakres dat i usunąć wszystko w danym okresie.
Aby zacząć od czystej karty, wybierz z filtra dat opcję Usuń cały czas. Google usunie te rozmowy z Twojego konta i z kolejki uczenia przy przyszłych aktualizacjach modelu.
Dostosuj ustawienia prywatności Microsoft Copilot
Przejdź na account.microsoft.com i zaloguj się. Przejdź do Prywatność, a następnie poszukaj Pulpitu nawigacyjnego prywatności. Stamtąd znajdź sekcję dotyczącą Copilot lub historii wyszukiwania i rozmów związanych z AI. Ustawienia Microsoftu są nieco inaczej zorganizowane w zależności od tego, czy korzystasz z Copilot przez Windows, Edge czy Microsoft 365. Pulpit nawigacyjny prywatności to centralne miejsce, gdzie możesz przeglądać i usuwać aktywność ze wszystkich tych źródeł. Możesz usuwać pojedyncze sesje lub wyczyścić wszystko naraz.
Złóż formalny wniosek o usunięcie danych
Powyższe kroki dotyczą tego, co jest przechowywane na Twoim aktywnym koncie. Jeśli chcesz wnioskować o usunięcie wszystkich danych osobowych, które firma posiada — w tym wszelkich zapisów po zamknięciu konta — każda firma ma do tego formalny proces.
OpenAI: Odwiedź privacy.openai.com i poszukaj opcji złożenia wniosku dotyczącego danych osobowych. Możesz wnioskować o kopię danych, ich korektę lub całkowite usunięcie. Google: Przejdź do myaccount.google.com → Dane i prywatność → Pobierz lub usuń swoje dane, aby wyeksportować wszystko lub całkowicie usunąć konto Google. Dla częściowego usunięcia bez zamykania konta skorzystaj z kontroli aktywności opisanych w krokach 5 i 6.
Microsoft: Skorzystaj z Pulpitu nawigacyjnego prywatności Microsoft pod adresem account.microsoft.com/privacy, aby przeglądać i usuwać dane z usług Microsoft lub złóż formalny wniosek przez formularz kontaktowy ds. prywatności. Jeśli mieszkasz w Polsce lub innym kraju UE, takie wnioski podlegają RODO: firma ma miesiąc na odpowiedź, z możliwością przedłużenia o kolejne dwa miesiące przy skomplikowanych wnioskach. Jeśli mieszkasz w Kalifornii, CCPA daje firmie 45 dni, z możliwością jednorazowego przedłużenia o kolejne 45. Inne kraje i stany mają własne terminy. Tak czy inaczej, spodziewaj się, że firma najpierw zweryfikuje Twoją tożsamość.
Co warto zrobić dalej
Teraz gdy zadbałeś/aś o swoje dane, warto poświęcić kilka minut na szczegóły. Nasz przewodnik o tym, co AI naprawdę wie o Tobie, wyjaśnia różnicę między przechowywanymi faktami a inteligentnymi domysłami — i czego AI naprawdę nie widzi. Jeśli chcesz dokładniej poznać wszystkie przełączniki prywatności w samym ChatGPT, przewodnik po ustawieniach prywatności ChatGPT omawia każdą opcję szczegółowo.
Źródła
- Memory FAQ — OpenAI Help Center
- How does "Reference saved memories" work? — OpenAI Help Center
- Rozporządzenie (UE) 2016/679 (RODO), art. 12 — EUR-Lex (termin miesiąca, prorogowalny o dwa miesiące)
- Masz prawo złożyć skargę do Prezesa UODO — Urząd Ochrony Danych Osobowych (UODO)



